Wat kost een uitvaart

Een vraag die vaak naar voren komt. Wat kost een uitvaart. Heel precies is dit lastig te zeggen. Het heeft immers te maken met de wensen van de uitvaart. Is het een crematie of begrafenis. Wordt er gebruik gemaakt van een eenvoudige kist of wenst men een draagbaar met een wade. Worden er rouwkaarten verstuurd of wordt er een algemene kennisgeving geplaatst in de krant, en dan welke krant een regio krant of een landelijk krant. Wenst men gebruik te maken van een aula of kerk. Dan zit er verschil in gebruik van crematorium en de evt. condoleanceruimte. En zeker verschil in de begraafplaats. Wenst u gebruik te maken van een parochiebegraafplaats, gemeente, of natuur begraafplaats. Is het wenselijk om daarna nog samen te komen om een koffietafel te gebruiken en wat gaan we dan gebruiken. Als er een begrafenis is geweest, is het dan nog wenselijk om een grafmonument te plaatsen.

U begrijpt dat dit alles te maken heeft met de kosten van de uitvaart. En er kan een groot verschil zijn tussen de ene wens en de andere. Zo kan een crematie tussen de  800,- en  1.400,- euro zijn.

De begraafplaats (incl. kosten grafdelven) tussen de  800,-en  1.800,- of zelfs  15.000,– euro. Dit heeft uiteraard te maken over de klasse van het graf, begraafplaats en het termijn wat men wenst af te huren.

Een advertentie in een plaatselijk krantje 200,- of een landelijke krant 2.500,-. Dit heeft vaak te maken met de oplage (verspreiding/verspreidingsgebied van de krant).

Zoals u zult begrijpen heeft het vooral te maken met uw wensen. Maar als ik dan een indicatie moet geven zijn er al goedkopere uitvaarten rond de €  3.000,- en als er wat meer wensen zijn misschien tegen de €  10.000,- of er zelf overheen. Gemiddeld kost een uitvaart€  7.500,-. Maar nogmaals dit heeft te maken met uw eigen wensen.