Opbaren

Na het overlijden wordt het lichaam van de overledene verzorgd. Dit betekent dat het lichaam wordt ontkleed, gewassen en verzorgd met vocht inbrengende crème om uitdrogen tegen te gaan. Met name de lippen zijn hier zeer gevoelig voor.

Daarnaast worden eventuele katheters, katheter-zakken, infuusnaalden en andere materialen die in een ziekenhuis of verpleeghuis zijn aangebracht verwijderd. Er wordt onderkleding aangetrokken, alsmede sokken of panty’s. De overledene wordt aangekleed met bovenkleding, die door de overledene en/of nabestaanden is uitgezocht.

De uiterlijke verzorging bestaat vaak uit scheren, nagels knippen en schoonmaken, haren modelleren en make-up aanbrengen (Indien gewenst). Het is dan vaak prettig om eigen make-up van de overledene te gebruiken, zodat het voor nabestaanden zeer herkenbaar blijft. De laatste stap is het terug plaatsen van een eventuele bril en het omhangen van sieraden.

Thanatopraxie

De overledene kan thuis of in uitvaartcentrum Sion worden opgebaard. Dit kan doormiddel van het koelen van het lichaam, of door het lichaam een thanatopraxie behandeling te laten ondergaan. Na een thanatopraxie behoeft een lichaam niet meer gekoeld te worden. Het lichaam heeft dan een behandeling gehad en is dan voor een bepaalde tijd geconserveerd. Thanatopraxie is een lichte balseming.

Opbaren in Uitvaartcentrum Sion

De overledene kan thuis of in uitvaartcentrum Sion worden opgebaard. In het uitvaartcentrum zijn hier een aantal mogelijkheden voor:

  • Opbaring in een kist met koeling onder de kist. Vervolgens worden er afspraken gemaakt over eventuele bezoek mogelijkheden.
  • Opbaring in een kist met koeling onder de kist in een 24-uurs of familiekamer.

Hier krijgt men een sleutel van. Hier kan men 24 uur de overledene bezoeken en de kamer eventueel naar eigen wens gebruiken of inrichten.

Thuisopbaren

Bij een thuisopbaring kan er ook gekozen worden voor een aantal opties:

  • Opbaren op bed met bedkoeling. Er wordt dan koeling op de matras van het bed gelegd. Over de koeling komt een hoeslaken en men maakt gebruik van eigen bedlinnen.
  • Opbaren in een kist met koeling onder de kist.

Indien een overledene thuis wordt opgebaard, wordt er iedere dag een controle van de overledene uitgevoerd. Hierbij wordt bekeken of de ontbinding van het lichaam duidelijk vertraagd blijft door de juiste koeling en wordt besproken of er nog andere bijzonderheden of vragen zijn.