Begraven

Diversen soorten graven

Bij een begrafenis zijn er diverse mogelijkheden. Er zijn katholieke, protestantse, Joden, islamitische, privé en natuur begraafplaatsen, maar ook gemeentelijke of algemene begraafplaatsen waar iedereen gebruik van kan maken.

Daarnaast bestaan er natuurlijk diverse soorten graven.

Algemene graven

Een algemeen graf wordt vaak uitgegeven door de gemeente. Deze mogelijkheid is vaak niet zo kostbaar. Als men niet veel geld te besteden heeft, kiest men vaak voor deze optie. Als de wettelijke grafrust van 10 jaar verstreken is, wordt het graf geruimd. Algemene graven worden door de gemeente gebruikt om meerdere overledenen in één graf te begraven. Deze behoeven niet tot één gezin te behoren.

Nabestaanden kunnen geen rechten ontlenen aan dit graf. Grafrechten kunnen meestal niet verlengt worden.

Eigen graven of familiegraven

Een graf dat voor bepaalde tijd gehuurd wordt, vaak minimaal voor 20 of 30 jaar. Daarna is het mogelijk de grafrechten te verlengen. Een graf voor 2 personen is mogelijk, maar men kan ook wel tot 8 of 10 personen gaan. Overledenen kunnen in lagen boven elkaar begraven worden. Maar ook naast elkaar, in de breedte. De rechthebbende bepaalt wie er in begraven wordt.

Grafkelder

In een grafkelder wordt men bijgezet. Meestal zijn grafkelders voor 2 of 4 tot 6 personen bedoeld.

Een grafkelder is een gemetselde (of betonnen) ruimte in de grond. Een overledene wordt in de kist in een dergelijke kelder bijgezet. Deze grafkelders worden doorgaans ook aangekocht voor de eeuwigheid. De kisten met de lichamen van de overledenen worden niet zomaar op elkaar geplaatst, maar door middel van betonnen platen van elkaar gescheiden.

Graf op een natuurbegraafplaats

Het is verstandig om te kijken op de site van de natuurbegraafplaats waar uw interesse naar uitgaat. Vaak is een graf op een natuurbegraafplaats enkel, qua diepte. Meestal is het bestaan van een dergelijk graf levenslang. Dit betekend dat er geen grafrechten meer gerekend worden na de aanschaf en dat het ook nooit geruimd zal worden. Op de meeste natuurbegraafplaatsen wordt een gedenkteken van hout op het graf gelegd. Als dit gedenkteken vergaan is, wordt het meestal nog één keer vernieuwd. Daarna niet meer. Het graf blijft wel bestaan. Dmv. coördinaten kunt u het graf ten alle tijden terugvinden. Een overledene gaat hier op in de natuur. Dat is de gedachte achter deze begraafplaatsen.

Grafheuvel

Een grafheuvel bestaat vaak uit meerdere graven in, zoals de naam reeds doet vermoeden, een heuvel. De overledene wordt bijgezet in zo’n heuvel en niet echt in de grond.

Grafmuur

Vergelijkbaar met een grafheuvel, maar het betreft nu een stenen muur waar de overledene wordt bijgezet. Een afdekplaat sluit de ruimte vervolgens af.

Kijk op de site van de begraafplaats naar de mogelijkheden, die zij u kunnen bieden. Natuurlijk kunnen wij u hierin ook van dienst zijn.